Staráme se. To je náš úkol.
Potřebujete nás rychle kontaktovat?
Nejrychleji to jde přes elektronický formulář.
Napsat zprávu
1. 7. 2024
Výroční zpráva SUZ MV za rok 2023

O činnosti naší organizace za uplynulý rok se dočtete ve výroční zprávě za rok 2023. Najdete zde nejen popis naší činnosti, strukturu a poslání, ale i statistická data, údaje o zaměstnancích a finanční zprávu, včetně výsledků finančních, vnitřních a vnějších kontrol a auditů. / celý článek

Vyplňte prosím kontaktní formulář

Vyplňte prosím všechny povinné údaje

/ Údaje s * jsou povinné

Kurzy českého jazyka jsou v Centrech na podporu integrace cizinců nesmírně populární

Výuka českého jazyka je mezi klienty nejpopulárnější aktivitou, kterou Centra na podporu integrace cizinců (CPIC) nabízí. Kurzy jsou zdarma a konají se nejen prezenčně, ale mnohdy také online.

Kurzy češtiny na různých úrovních se v Centrech každoročně těší velké oblibě a zpravidla platí, že poptávka daleko převyšuje nabídku.

Hlavní důvody jsou nasnadě: hodiny jsou vedeny profesionálními lektory s mnohaletými zkušenostmi a díky finanční podpoře ze strany Evropské unie jsou pro účastníky zcela zdarma. Zkouška z češtiny je navíc pro občany třetích zemí (tedy mimo EU) nutná pro získání trvalého pobytu v ČR.

Není třeba dojíždět

Mnoho cizinců, kteří v ČR legálně žijí a pracují, se sice v základu domluví, pro plnohodnotný život v Česku je však nezbytné naučit se česky lépe. Jazyk totiž neslouží jen k dorozumění, ale je nositelem kultury dané společnosti. Jaké Češi vyznávají hodnoty, jak vnímají sebe i druhé, jak přemýšlejí: to vše člověk nezjistí, dokud se neumí dobře česky.

Centra původně nabízela jen prezenční kurzy českého jazyka, s příchodem pandemie covidu-19 ovšem začala umožňovat i online výuku.

„Online kurzy jsou dnes vhodným doplněním zejména pro klienty, kteří dojíždějí a na kurz by se jinak nedostali, nebo není v jejich časových možnostech na prezenční kurzy docházet,“ vysvětluje David Mašát, sociální pracovník ve CPIC České Budějovice.

Přihlásit se je snadné

Dalším důvodem zavedení online kurzů je již zmíněná vysoká poptávka. „Klienti upřednostňují prezenční kurzy, ale v případě, že je jejich kapacita naplněná, nabízíme i online verzi,“ doplnila Lucie Mohamed, sociální pracovnice ve CPIC Kladno s tím, že online kurz má také větší kapacitu.

Způsob, jakým se na kurz češtiny, prezenční či online, přihlásit, je jednoduchý: stačí se osobně dostavit do Centra a vyplnit kartu klienta, přihlášku a test, který určí úroveň znalosti jazyka. „Pokud ale máme větší skupinu zájemců, dojedeme za klienty i v rámci naší práce v terénu,“ přiblížila Kateřina Halamová, vedoucí CPIC v Mladé Boleslavi. Více o kurzech češtiny, možnosti se jich účastnit online či o termínech a volných místech naleznete na stránkách jednotlivých Center na podporu integrace cizinců či jejich Facebooku.

 

Víte o zajímavé akci která se děje u vás v kraji? Kontaktujte nás, rádi na ní upozorníme.
1. 7. 2024
Výroční zpráva SUZ MV za rok 2023

O činnosti naší organizace za uplynulý rok se dočtete ve výroční zprávě za rok 2023. Najdete zde nejen popis naší činnosti, strukturu a poslání, ale i statistická data, údaje o zaměstnancích a finanční zprávu, včetně výsledků finančních, vnitřních a vnějších kontrol a auditů.

21. 6. 2024
Zpráva o činnosti Center na podporu integrace cizinců za rok 2023

Centra na podporu integrace cizinců za loňský rok pomohla desetitisícům ukrajinských uprchlíků a dalších cizinců. Jen Centra, která SUZ MV provozuje v 10 krajích ČR, přivítala v roce 2023 přes 25 tisíc unikátních klientů, poskytla jim bezmála 145 tisíc služeb a asistovala 153 tisícům uprchlíků z Ukrajiny. Podrobnější údaje o všech Centrech, včetně těch, která neprovozuje SUZ MV, najdete ve Zprávě o činnosti za rok 2023.

20. 6. 2024
Ocenění mladých uprchlíků při příležitosti Světového dne uprchlíků

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v České republice společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pořádali již 15. ročník oceňování žáků a studentů z řad žadatelů o azyl, a osob s dočasnou a mezinárodní ochranou, jejichž vynikající výsledky, ať už dobrovolnické, studijní nebo sportovní, znamenají přínos pro společnost. Událost proběhla na Světový den uprchlíků i za účasti zástupců SUZ MV.

Nenašli jste potřebné informace? Ozvěte se nám, pokusíme se vám pomoci